Woonhuis met atelierruimte Brunssum

Deze atelierwoning herbergt naast het woonhuis tevens een royaal atelier. Bovendien dient het totale interieur incidenteel als expositieruimte gebruikt te kunnen worden.

Een deel van de architectonische opgave bestaat eruit om de identiteit van de opdrachtgever en het specifieke programma te verbeelden in het gebouw. Daartoe is ondermeer de atelierruimte als ‘etalage’ naar de straat georiënteerd. Verder zijn twee kinderslaapkamers met badkamer en een bergruimte op de begane grond ondergebracht, terwijl het wonen op de verdieping is gesitueerd. Hier bevinden zich naast de woonkamer, die middels een vide in open verbinding staat met de atelierruimte, de keuken, de ouderslaapkamer met badkamer en een patio.

Deze afgewogen ruimtelijke indeling vindt zijn weerslag in de verschijningsvorm van het gebouw. Waar de begane grond toegankelijk, transparant en zelfs extravert is door toepassing van veel glas, is de verdieping robuust, gesloten en introvert vormgegeven door de toegepaste zwarte, betonnen breuksteen.
 
Het thema van de scheiding van beide bouwlagen wordt tot een uiterste gedramatiseerd in de grote gesloten, massieve gevelvlakken op de verdieping, die slechts onderbroken worden door de patio en twee duidelijk vormgegeven ramen. Eén ervan zorgt voor een panoramisch uitzicht op de straat en het andere omkadert het uitzicht op de tuin. De ‘omgekeerde logica’ van de zware verdieping bovenop de lichte onderbouw roept een spannende sculpturaliteit op welke nog verder wordt versterkt door de uitkraging aan de voorzijde.
De gestucte schijf als drager van de verdieping maakt de totale compositie in evenwicht en markeert op de begane grond tevens de scheiding tussen openbaar en privé.

Specificaties

OPDRACHTGEVER:
TYPE:
BVO:
BRUTO INHOUD:
REALISATIE:
FOTOGRAFIE:
particulier
woonhuis/atelierruimte
221 m2
646 m3
2006/2007
John Sondeyker Architectuurfotografie

ARCHITECTEN EN BOUWMEESTERS

Louis Eijssenweg 8
6049 CD Herten-Roermond

info@architectenbouwmeesters.nl

Rob Wolfs: 06 147 954 69
Ron Hochstenbach: 06 139 930 60

WWW.ARCHITECTENBOUWMEESTERS.NL
 

website door Sparkybag