Energieneutraal woonhuis Sittard

In de Sittardse wijk 'de Kollenberg' is een bijzonder project gerealiseerd. Achter een moderne villa schuilt een consequent doorgevoerd energieconcept.
 
De nieuwbouwwoning is ontworpen en uitgevoerd als energieneutraal gebouw. Dit houdt in dat over een jaar gezien de woning (ten minste) evenveel energie opwekt als het verbruikt aan zowel gebouwgebonden energie (verwarming, ventilatie e.d.) als gebruiksgebonden energie (verlichting, apparatuur e.d.). Om dit doel te bereiken is een aantal specifieke bouwkundige en installatie-technische maatregelen getroffen. In het ontwerp werd maximaal rekening gehouden met het winnen van passieve zonne-energie middels grote ramen op het zuidwesten en zuidoosten en door het grote daklicht.
 
Een lagere druk op het milieu, hoog comfort en lage energiekosten waren de belangrijkste drijfveren voor de opdrachtgever om te kiezen voor dit bouwconcept. Doelstelling van het ontwerp was om een energiezuinige woning te realiseren, zonder concessies te doen aan de uitstraling.
 
De opdrachtgever wenste een enkele woon-/werkruimte waarin zowel ouders als kinderen in elkaars nabijheid kunnen werken, studeren, koken, eten, ontspannen en musiceren. Voor het gezin met 3 kinderen heeft ARCHITECTEN EN BOUWMEESTERS een uitgekiend ruimtelijk ontwerp ontwikkeld, dat inspeelt op ieders activiteiten binnen het gezin. Een subtiel spel tussen afstand en nabijheid zorgt voor een verrassende ruimtelijkheid van het ontwerp dat in hoofdzaak vanuit de doorsnede werd ontwikkeld.
 
Het bestemmingsplan schreef een maximale bouwhoogte aan de straatzijde van 5 meter voor. Dit gegeven is benut om in de woning een splitlevel aan te brengen. Vanuit de begane grond, waar de centrale leefkeuken toegang biedt tot de tuin, zijn zowel de woonkamer op niveau +1/2 als de werkkamer op niveau -1/2 middels royale trappen bereikbaar. De slaapverdieping rust als een solitair volume op elegante wijze op de onderbouw.

Specificaties

OPDRACHTGEVER:
TYPE:
BVO:
BRUTO INHOUD:
REALISATIE:
FOTOGRAFIE:
IMPRESSIE:
particulier
woonhuis/energieneutraal
647 m2
2.069 m3
2011/2012
John Sondeyker Architectuurfotografie
ARCHITECTEN EN BOUWMEESTERS

ARCHITECTEN EN BOUWMEESTERS

Louis Eijssenweg 8
6049 CD Herten-Roermond

info@architectenbouwmeesters.nl

Rob Wolfs: 06 147 954 69
Ron Hochstenbach: 06 139 930 60

WWW.ARCHITECTENBOUWMEESTERS.NL
 

website door Sparkybag